mini laptop op bureau met kop koffie ernaast

Beste mini laptop – Koopgids

// Computer

Laatst geüpdatet op:

mini laptop op bureau met kop koffie ernaast

Het kiezen van de beste mini laptop van dit moment kan nog een hele opgave zijn. In deze koopgids hebben wij daarom de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet!

blanke man met bril lacht en werkt met mini laptop en drinkt kop koffieHet aanschaffen van een mini laptop doe je alleen als je een laptop nodig hebt die makkelijk mee te nemen is, die weinig ruimte in beslag neemt en die geschikt is voor het uitvoeren van dagelijkse taken.

Enkele voordelen van een mini laptop

Het voordeel van een mini laptop is dat ze licht en compact van formaat zijn. Dat maakt ze meteen ook goedkoper in de aanschaf.

Mocht je een groot beeldscherm niet per se nodig vinden, dan is een mini laptop ideaal aangezien het beeldscherm niet groter zal zijn dan 10-12 inch.

Sommige modellen kun je als laptop en als tablet gebruiken, dit zijn eigenlijk 2-in-1 laptops maar dan in een kleinere versie. Om beide opties optimaal te kunnen gebruiken, is het verstandig om er diverse accessoires bij te kopen.

De processor is vaak minder krachtig als bij een gewone laptop maar werken vaak wel zuiniger. Ze zijn echt geschikt voor het uittypen van documenten en het dagelijkse internetverkeer.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

De grootte van het scherm en het gewicht bepalen of je de mini laptop makkelijk mee kunt nemen. Wil je er filmpjes mee kunnen kijken, zorg dan dat hij op zijn minst over Full HD beschikt.

Ze hebben niet allemaal dezelfde processor. Hoe meer je ermee wilt doen, hoe zwaarder de processor moet zijn.

Vind je het praktisch als je er ook een tablet van kunt maken, dan kun je eenvoudiger snel even aantekeningen maken of zelfs tekenen met een optionele pen.

Kun je naast je aankoop van de mini laptop nog een ander model laptop gebruiken of heb je toch geen mini nodig? Bekijk dan ook onze koopgids met de beste normale laptops van dit moment.

Beste Mini Laptop – Top 5

1. Microsoft Surface Pro 6-i5

Microsoft Surface Pro 6-i5

BEKIJK PRIJS

Microsoft Surface komt een aantal keer voor in deze koopgids en dat komt vanwege de vele variaties die ze bieden.

Denk bijvoorbeeld aan deze Microsoft Surface Pro 6-i5-8 GB-256 GB. Dit is een mini 2-in-1 laptop waarmee je verschillende taken kunt verrichten.

Gebruik bijvoorbeeld het los te koppelen touchscreen om snel even aantekeningen te maken. Je kunt er los ook een typecover toetsenbord bijkopen.

Maar de laptop is ook prima in staat om teksten te verwerken op het 12,3 inch scherm. Hij draait op het besturingssysteem van Windows 10 Home. Daar krijg je regelmatig updates voor zodat je up-to-date blijft.

Er wordt steeds meer de nadruk gelegd om in het donker niet te lang op je witte scherm te kijken. Maar daar heeft de Surface Pro 6 een oplossing voor bedacht.

Met de lichtsensor wordt de felheid van het scherm bepaald. Zo wordt automatisch de hoeveelheid licht aangepast aan de omgeving.

Voordelen

 • Niet alleen het 12,3 scherm maakt hem makkelijk om mee te nemen, maar ook het gewicht van 770 gram.
 • De mini laptop heeft een Quad HD-beeldscherm.

Nadelen

 • Doordat deze mini laptop niet beschikt over Windows 10 Pro is het moeilijker om in te loggen op een andere computer en zijn daardoor ook je bestanden minder goed beveiligd.
 • Accessoires moet je er apart bij kopen.

2. Microsoft Surface Pro 6-i7

Microsoft Surface Pro 6-i7

BEKIJK PRIJS

Dit is de duurste mini laptop uit deze koopgids maar beschikt ook over de beste processor, namelijk de Intel Core i7 en heeft een grote opslagcapaciteit.

Ook dit model kun je gebruiken als laptop en tablet (2-in-1 laptop). Dat is extra makkelijk aangezien hij zwaardere programma’s kan afspelen.

Zo kun je dus foto’s of video’s erop bewerken dankzij de Intel UHD Graphics 620.

Je zult zien dat de meeste Microsoft Surface Pro’s op Windows 10 Home draaien en dat houdt in dat je altijd de juiste updates krijgt.

Deze mini laptop kun je ook in de avonden gebruiken omdat hij een lichtsensor heeft die de felheid van het scherm aanpast aan de omgeving.

Voordelen

 • Met zijn 12,3 inch en 770 gram is deze mini laptop compact genoeg om overal mee naartoe te nemen.
 • Hij beschikt over een grote opslagcapaciteit waardoor je je bewerkte foto’s en video’s eenvoudig kunt opslaan.

Nadelen

 • Doordat deze mini laptop niet beschikt over Windows 10 Pro is het moeilijker om in te loggen op een andere computer en zijn daardoor ook je bestanden minder goed beveiligd.
 • Het monteren van films en het renderen van 3D objecten is mogelijk, maar werkt niet zo snel.

3. Microsoft Surface Go – 8 GB – 128 GB

Microsoft Surface Go - 8 GB - 128 GB

BEKIJK PRIJS

We zijn nu aangekomen bij de goedkopere modellen van Microsoft Surface en wel de Go-8 GB-128 GB.

Deze heeft een 10 inch scherm en gebruikt een andere processor, de Intel Pentium. Maar net als de andere modellen kun je deze ook als laptop en tablet gebruiken.

Dit is een mini laptop die je gebruikt voor simpele zaken zoals het uittypen van documenten of surfen op het internet.

Je neemt hem makkelijk mee naar je werk of naar school omdat hij licht van gewicht is. Met zijn 8.3 mm dikte en 520 gram is het een compact model.

Daarnaast gaat de batterij ook een hele dag mee zonder op te hoeven laden.

De tablet klik je eenvoudig los van het toetsenbord en met de aangebrachte standaard aan de achterkant kun je eenvoudig aantekeningen maken.

Voordelen

 • Dit model gebruik je als laptop en tablet en is makkelijk overal mee naartoe te nemen vanwege zijn kleine formaat.
 • Gebruik het touchscreen of schaf een Surface Pen aan om aantekeningen te maken. Windows Ink maakt dit mogelijk.

Nadelen

 • Een Surface Type Cover moet je er apart bij aanschaffen aangezien deze niet wordt meegeleverd.
 • Vanwege het kleine formaat kun je er niet veel anders mee als alleen tekstverwerken en internetten.

4. Microsoft Surface Go – 4 GB – 64 GB

Microsoft Surface Go - 4 GB - 64 GB

BEKIJK PRIJS

Werk je graag met kleine handzame laptops die je graag overal mee naartoe kunt nemen en die niet al te duur in aanschaf zijn, dan is deze Microsoft Surface Go-4 GB-64 GB misschien wel wat voor jou.

Hij heeft dezelfde specificaties als de Microsoft Surface Go 8, maar dit model is goedkoper in aanschaf en heeft minder opslagcapaciteit.

Voor werk of school is hij heel handig aangezien je er eenvoudig verslagen mee kunt uittypen, e-mails kunt versturen en internetten.

De tablet kun je bedienen via de touchscreen. Werk je liever met een toetsenbord of een Surface Pen? Deze kun je er apart bij aanschaffen om hem compleet te maken en hem te laten werken als laptop.

Dit is een goed geprijsde mini laptop die 0,83 cm dik is en 0,52 kg weegt waardoor je hem overal mee naartoe kunt nemen.

Voordelen

 • Deze laptop en tablet in één is lichtgewicht en klein van formaat.
 • Geschikt voor de dagelijkse taken en daardoor niet duur in aanschaf.

Nadelen

 • Hij werkt minder snel en heeft langer nodig met laden vanwege het 64 GB eMMC aan flashgeheugen.
 • Om hem optimaal te kunnen gebruiken moet je er apart accessoires bij kopen, zoals een toetsenbord.

5. Asus VivoBook E203MA-FD017TS

Asus VivoBook E203MA-FD017TS

BEKIJK PRIJS

De laatste uit de top 5 van mini laptops is dit keer geen Microsoft Surface maar de Asus VivoBook E203MA-FD017TS. En meteen ook de goedkoopste uit onze koopgids.

Dit is het enige model die geen tabletfunctie heeft. Maar met deze mini laptop kun je eenvoudig teksten verwerken of e-mails versturen.

Met zijn 11,6 inch en nog geen kilo in gewicht, neem je deze eenvoudig overal mee naartoe. Hij kan geruime tijd zonder opladen vanwege het besturingssysteem van Windows 10 Home S.

Je hebt de mogelijkheid om over te schakelen naar Windows 10 Pro mocht je daar liever mee werken. Dit kun je eenmalig gratis doen, dus denk er goed over na alvorens je overstapt.

Voordelen

 • Je krijgt er 1 jaar gratis Microsoft Office bij die al is voorgeïnstalleerd. Ook 1 TB aan OneDrive opslag wordt meegeleverd.
 • Door zijn formaat en gewicht is hij makkelijk mee te nemen.

Nadelen

 • Vanwege de Intel Celeron processor is dit model alleen goed te gebruiken voor basistaken.
 • Deze mini laptop heeft HD-resolutie. Dit kijkt minder scherp als de normale Full HD.

Conclusie

Zwarte vrouw met oordopjes in werkt zittend achter mini laptop en lachtVan de genoemde mini laptops die in deze koopgids staan, zijn de meesten van het merk Microsoft. Toch hebben ze allemaal andere of zelfs betere eigenschappen.

De duurste maar ook degene met de beste processor en opslagcapaciteit is de Microsoft Surface Pro 6-i7-16 GB-1 TB.

Vanwege de Intel Core i7 processor kun je zwaardere programma’s afspelen. Het bewerken van foto’s en video’s is daardoor mogelijk, ook vanwege de Intel UHD Graphics 620.

Dit model heeft ook de mogelijkheid om de laptop als tablet te gebruiken. Net als de iets goedkopere Microsoft Surface Pro 6-i5-8 GB-256 GB.

Met de Surface Pro 6 heb je een mini 2-in-1 laptop waarmee je het 12,3 inch touchscreen kunt gebruiken om aantekeningen te maken.

De processor is iets lichter maar met de Intel Cor i5 processor nog steeds sterk genoeg om zwaardere taken uit te voeren.

Het besturingssysteem van Windows 10 Home zorgt ervoor dat je up-to-date blijft en er zo lang mogelijk plezier van zult hebben.

Goedkopere en simpelere modellen zijn zowel de Microsoft Surface Go-8 GB-128 GB als de Microsoft Surface Go-4 GB-64 GB.

Ze zijn allebei om te toveren tot een tablet. Een toetsenbord om makkelijker documenten uit te typen moet je er wel apart bijkopen.

Beiden zijn licht van gewicht en hebben een 10 inch formaat. Het enige verschil zit hem in de snelheid en opslagcapaciteit.

De Surface Go 8 werkt sneller en heeft minder lang nodig met laden. De Surface Go 4 heeft alleen maar een 64 GB eMMC aan flashgeheugen wat hem ook trager maakt.

Voor het goedkoopste en eenvoudigste model kies je voor de outsider in de koopgids, de Asus VivoBook E203MA-FD017TS.

Vanwege de tragere Intel Celeron processor is hij voor het uitvoeren van dagelijkse taken uiterst geschikt.

Hij is lichtgewicht en heeft een 11,6 inch scherm. Hij kan alleen niet als tablet gebruikt worden.

Al deze informatie zal je ongetwijfeld helpen om de beste mini laptop aan te schaffen die het beste bij jouw werkzaamheden past.

Scroll Up