blanke man fotografeert zichzelf in een autospiegel met de beste systeemcamera van dit moment

Beste systeemcamera – Koopgids

// Camera

Laatst geüpdatet op:

blanke man fotografeert zichzelf in een autospiegel met de beste systeemcamera van dit moment

Het kiezen van de beste systeemcamera van dit moment kan nog een hele opgave zijn. In deze koopgids hebben wij daarom de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet!

close-up van systeemcamera liggend op zwarte tafelEen systeemcamera is een soort van spiegelreflexcamera maar dan zonder de spiegel. Dit heeft als voordeel dat hij klein, compact en makkelijker mee te nemen is.

De systeemcamera’s hebben een verwisselbaar lenzensysteem zodat je in verschillende omstandigheden de mooiste foto’s kunt maken, de beeldkwaliteit doet echt niet onder.

Beelden die je wilt bekijken vind je met behulp van de elektronische viewfinder, als deze erop zit, en anders via het lcd-scherm. Deze opties vervangen de optische zoeker van de spiegelreflexcamera.

Qua prijs zie je dat verschil niet terug aangezien ze redelijk duur in aanschaf zijn. Daarom is het aankopen van een systeemcamera iets waar je even serieus voor moet gaan zitten.

Waar let je op voordat je de beste systeemcamera aanschaft?

De ene camera is de ander niet en de een heeft uitgebreidere functies als de ander. Daarom wil je van tevoren bekijken wat jij persoonlijk wel of niet nodig hebt en wat voor jou de beste systeemcamera is.

Denk daarbij aan het merk, het model, beeldstabilisatie, bedieningsgemak, kan ik ermee filmen? En misschien nog wel belangrijker, wat wil je eraan besteden?

Systeemcamera’s zijn eenvoudiger in gebruik dan de spiegelreflexcamera, hebben veel functies en je kunt er verschillende lenzen op plaatsen.

Het aantal megapixels is niet het belangrijkste wat op de camera hoeft te zitten, wel als je de foto’s gaat afdrukken.

De systeemcamera werkt sneller doordat de spiegel niet open en dicht hoeft voordat de foto geschoten wordt. Zo hoef je geen tijd te verspillen met scherpstellen.

Is snelheid belangrijk voor je, dan is het goed om te weten hoeveel foto’s hij per seconde kan maken. Je zult zien dat daar per camera verschil in zit.

Sommige systeemcamera’s maken gebruik van een elektronische zoeker zodat je informatie over de instellingen kunt zien. Over het algemeen zul je alleen via een lcd-scherm kunnen fotograferen en informatie bekijken.

Mocht je graag video’s maken, let erop dat je dit scherm kunt kantelen en dat als er licht op wordt weerkaatst, dat je alsnog kunt zien wat je filmt.

Hopelijk kan onderstaande koopgids je helpen met het vinden van jouw beste systeemcamera!

Beste Systeemcamera – Top 5

1. Canon EOS M3

Canon EOS M3

BEKIJK PRIJS

Foto’s maken met de smartphone is op het moment de populairste manier aangezien je dan altijd een camera bij je hebt.

Maar wil je mooiere foto’s en tegelijkertijd hetzelfde gebruiksgemak, dan kies je voor de systeemcamera van Canon.

De Canon EOS M3 is de goedkoopste keus uit onze koopgids met de beste systeemcamera’s. Deze is namelijk zeer gebruiksvriendelijk en compact.

Ben je niet zo bekend met systeemcamera’s, dan kun je met behulp van de hulpfunctie tips en suggesties ontvangen die je helpt om de camera beter onder de knie te krijgen.

Ondanks bewegende beelden stel je met behulp van de M3 de camera scherp en maak je de foto’s met 4,2 beelden per seconde.

Het scherm is kantelbaar zodat je zelfs vanuit een lastige hoek de mooiste foto’s kunt schieten. Deze kun je dan weer delen met behulp van wifi.

Verbindt je systeemcamera daarmee en hevel je foto’s over naar je smartphone. Het is ook mogelijk om je toestel op afstand te bedienen.

Om een wijd beeld te kunnen fotograferen of landschappen, gebruik je de meeleverde standaardlens van 18-55mm STM objectief om dit mogelijk te maken.

Voordelen

 • Beelden worden eenvoudig met NFC naar je smartphone of printer gestuurd.
 • Filmen doe je in Full HD-kwaliteit waardoor je levensechte beelden krijgt.

Nadelen

 • Er zit geen elektronische viewfinder op de camera.
 • De autofocus gaat soms te traag als je ver in moet zoomen.

Eindoordeel:

Een van de besten, zo niet de beste systeemcamera is deze Canon EOS M3 aangezien hij de goedkoopste uit de top 5 is en makkelijk in gebruik.

Zowel de amateurfotograaf als de hobbyfotograaf kunnen er mooie foto’s mee maken. De bediening kan zowel handmatig als automatisch worden ingesteld.

Hij houdt makkelijk in de hand aangezien hij licht van gewicht is. De knoppen kun je blindelings bedienen omdat de deze op een handige manier geplaatst zijn.

Omdat de camera niet beschikt over een viewfinder ben je afhankelijk van het scherm. Het voordeel daarvan is dat deze kantelbaar is. Het nadeel is dat het scherm bij fel zonlicht slecht zichtbaar is.

Een klein, licht toestel met heel veel mogelijkheden waar je met zijn 24,2 aan megapixels mooie foto’s en video’s mee maakt.

2. Sony Alpha A6000

Sony Alpha A6000

BEKIJK PRIJS

Ben je toe aan iets meer geavanceerder als de Canon, dan ben je bij deze Sony Alpha A6000 aan het juiste adres.

Dat deze in onze koopgids voorkomt als beste systeemcamera heeft te maken omdat de camera veelzijdig en geschikt voor dagelijks gebruik is. En dat is juist prettig voor de wat meer professionelere fotograaf.

Je kunt je eigen wensen aan maar liefst 7 knoppen toekennen zodat je de functies die jij het meest gebruikt het snelst te vinden zijn.

Natuurfoto’s net als straatbeeldfoto’s komen met de 16-50mm lens het best tot hun recht.

Vind je scherpe foto’s belangrijk, dan kun je met het 179 scherp stellende hybride autofocussysteem de foto scherpstellen in verschillende lichtomstandigheden.

Zo mis je nooit meer het perfecte moment want hij kan 11 foto’s per seconde maken terwijl je de ontspanknop ingedrukt houdt.

Op dit toestel vind je wel een viewfinder die elektrisch werkt. Zo kun je makkelijk je compositie bepalen. Mocht je daar hulp bij willen, dan maak je simpelweg gebruik van een van de hulpfuncties.

Deze systeemcamera is niet de duurste en biedt heel veel gebruiksgemak waar je als professional lang genoeg plezier mee kunt hebben.

Voordelen

 • Scherpstellen doe je met de hybride autofocus in verschillende lichtomstandigheden.
 • Je kunt je eigen touch eraan geven door de functies die jij graag gebruikt aan een van de 7 knoppen toe te wijzen.

Nadelen

 • Er zit geen touchscreen op wat de bediening niet ten goede komt.

Eindoordeel:

De Sony Alpha A6000 heeft ontzettend veel mogelijkheden en is zeer gebruiksvriendelijk. Daarom kun je zeggen dat het als een van de betere modellen aangemerkt kan worden.

Hij is compact en licht van formaat en is daardoor ideaal om mee op reis te nemen. En je vakantiefoto’s deel je heel makkelijk via wifi of NFC.

Met 24,3 megapixels maakt hij scherpe foto’s die goed scherpgesteld worden. Ook video’s komen goed tot zijn recht in Full HD, al is hij niet handig voor de vlogger aangezien het scherm niet gekanteld kan worden.

Dankzij de ingebouwde zoeker kun je alsnog goede foto’s maken zelfs als je het display moeilijk kunt aflezen.

Wil je dus betere foto’s maken maar ben je nog niet helemaal zeker van jezelf, dan is dit misschien wel de systeemcamera die je zoekt.

3. Fujifilm X-T20

Fujifilm X-T20

BEKIJK PRIJS

Elk merk heeft zo zijn eigen kenmerken. De systeemcamera’s van Fujifilm kun je herkennen aan hun retro design.

Maar dat is niet het voornaamste want ben je iemand die graag met instellingen experimenteert, dan ben je vast geïnteresseerd in dit merk.

De systeemcamera’s hebben een instelwiel en functieknoppen zodat je de camera naar jouw wensen in kunt stellen.

Een van de beste systeemcamera’s die er te vinden zijn op het moment, is deze Fujifilm X-T20. Hij is geschikt voor onder andere portretfotografie en voor het maken van natuurfoto’s.

Deze opties worden mogelijk gemaakt dankzij de bijgeleverde 18-55mm lens die een veelzijdige functie heeft.

Hoe je je foto wilt bepalen doe je aan de hand van het 3 inch touchscreen die je horizontaal kunt klappen. Bepaal op deze manier het onderwerp wat je wilt scherpstellen.

Mocht je liever de elektronische viewfinder willen gebruiken om je beeld te bepalen, dan is dat ook mogelijk.

Wil je zelf je instellingen bepalen en geen gebruik maken van de automatische stand, wissel dan met behulp van het instelwiel heel gemakkelijk tussen deze standen.

Zelfs als je graag video’s maakt is dit toestel geschikt. Deze worden in 4K weergegeven dankzij de X-Processor Pro beeldprocessor en het snelle autofocussysteem. Bewegende beelden komen dan goed tot zijn recht.

Er zijn filters op toegevoegd die voor bijzondere en leuke opnames zorgen zoals een opname met time lapse of lekker ouderwets in zwart-wit.

Voordelen

 • Scherpstellen kan dankzij het touchscreen.
 • Bewegende beelden worden scherp dankzij de X-Processor Pro beeldprocessor en het snelle autofocussysteem.

Nadelen

 • Een externe microfoon kun je er niet op aansluiten.
 • Hij is niet spatwaterdicht en stofbestendig. Een aparte body zul je daarvoor moeten aanschaffen.

Eindoordeel:

De Fujifilm X-T20 beschikt over uitgebreide instellingen zodat je altijd creatieve opnames kunt maken zowel als foto of als video.

Met de bijgeleverde lens van 18-55mm kun je mooie natuur- en portretfoto’s maken. Met behulp van de snelle autofocus is hij ideaal om actiemomenten scherp te stellen.

Scherpstellen kan via het touchscreen of via de elektronische viewfinder. En met de 24,3 aan megapixels komen de foto’s na het afdrukken er levensecht uit te zien.

Het is een dure camera om misschien zo even aan te schaffen. Maar dit is een geavanceerde systeemcamera die zeker de professionals aan zal spreken.

4. Olympus OM-D E-M10 Mark III

Olympus OM-D E-M10 Mark III

BEKIJK PRIJS

Olympus komt altijd met uitstekende technologieën op het gebied van fotografie. Voor ieder type fotograaf is er wel een geschikt toestel te vinden. Zo ook deze OM-D E-M10 Mark III.

Dit is een uit de series die Olympus heeft ontwikkeld en de toestellen uit de OM-D serie kun je herkennen aan het klassieke uiterlijk. Qua formaat zijn ze ook wat groter en dat heeft te maken met de ingebouwde viewfinder.

Er worden maar liefst twee lenzen bij geleverd, zowel de 14-42mm groothoeklens en de 40-150mm telefoto lens, die je in staat stellen om onder andere hoge gebouwen, landschappen en portretten te kunnen fotograferen.

Heb je last van een bepaalde lichtinval, met de TruepicVIII processor kan de automatische stand zich aan de omstandigheden aanpassen zodat je in elke situatie foto’s kunt maken.

Foto’s worden geschoten met 8,5 beelden per seconde. Bewegende beelden komen scherp in beeld met behulp van de beeldstabilisatie en continue autofocusmodus.

Voordelen

 • De 14-42mm lens en de 40-15-mm lens die je erbij geleverd krijgt helpen bij het maken van vele verschillende foto’s.
 • Video’s worden opgenomen in 4K kwaliteit.

Nadelen

 • Hij is niet spatwaterdicht en stofbestendig waardoor je hem niet in elke weersomstandigheid kunt gebruiken.
 • De 16,1 aan megapixels is vrij laag in verhouding met de prijs.

Eindoordeel:

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is zowel geschikt voor de beginnende fotograaf als de gevorderde.

Het menu is gebruiksvriendelijk en makkelijk om van alles uit te proberen aangezien je de standaard instellingen heel eenvoudig weer terug kunt zetten. Voor wat meer uitdaging kun je ook genoeg opties vinden om mee te spelen.

Met de ingebouwde beeldstabilisatie worden de lenzen die dat niet hebben toch gestabiliseerd dankzij deze functie.

Er wordt gebruik gemaakt van een touchscreen die je kunt kantelen zodat je er ook video’s en selfies mee kunt maken. Maar ook het maken van foto’s vanuit een rare hoek is hiermee een uitkomst.

Het is een compacte, krachtige en mooie camera die je zowel binnenshuis als buitenshuis goed kunt gebruiken en die je uit kunt breiden met verschillende accessoires.

5. Sony Alpha A7

Sony Alpha A7

BEKIJK PRIJS

Ben je een professionele fotograaf die graag van alles wilt kunnen fotograferen wat op je pad komt? En wil je dat de camera dan makkelijk mee te nemen is?

Deze beste systeemcamera van Sony, de Alpha A7 + 28-70mm OSS, kan dan wel eens voor jou gemaakt zijn.

Verschillende landschappen, diverse straatbeelden en portretfoto’s komen goed uit de verf dankzij deze camera.

Het is een compacte camera die makkelijk mee te nemen is en die zelfs water- en stofbestendig is dankzij de metalen behuizing.

In de lens zit de optische beeldstabilisatie voor het maken van bewegende beelden en die komen weer mooi tot hun recht met behulp van de 24,3 aan megapixels.

Filmen doe je ook makkelijk met dit toestel. Dit gaat tot maximaal 1080/60p. De manuele bedieningsopties kun je zowel voor het filmen als voor het fotograferen inschakelen.

Naast andere handige accessoires krijg je de FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS-objectief erbij geleverd om het gebruiksgemak nog plezieriger te maken.

Voordelen

 • Met de full frame sensor komt iedere megapixel goed tot zijn recht.
 • De camera is spatwaterdicht wat in veel omstandigheden een fijne bijkomstigheid is.

Nadelen

 • De maximale filmresolutie gaat maar tot 1080 wat een aantal beperkingen oplevert bij de bewerking van de video.

Eindoordeel:

Deze geavanceerde systeemcamera is licht van gewicht en toch zit er alles op wat je als fotograaf nodig hebt. Dit is namelijk een betaalbare professionele systeemcamera.

Dankzij de full frame sensor kun je gebruik maken van de gehele beeldhoek van je groothoeklens.

Het touchscreen is uitklapbaar en kun je kantelen en de beelden die je maakt komen er goed uit te zien met name dankzij het hoge aantal megapixels.

De bedieningsmogelijkheden die erop zitten zijn goed te gebruiken en de professionele fotograaf kan er veel mee proberen.

Via wifi of NFC kun je de camera koppelen aan je smartphone en deze daarnaast als afstandsbediening gebruiken.

Conclusie

close-up van zwart/grijze systeemcamera staand op bruine tafelEr zijn verschillende merken op de markt gebracht die de systeemcamera ontwikkeld hebben om zo de zware spiegelreflexcamera te vervangen.

We hebben de merken Canon, Olympus, Sony en Fujifilm voor je uitgelicht. Daarbij is Olympus het merk die al een uitgebreide collectie aan lenzen op de markt heeft gebracht omdat ze al een aantal jaar dit soort camera’s produceren.

Zoals je hebt kunnen lezen zit er veel variatie tussen de verschillende modellen en het aanbod van lenzen.

De Sony Alpha A7 + 28-70mm OSS als de Olympus OM-D E-M10 Mark III hebben de meeste mogelijkheden tot het maken van verschillende foto’s en dat baseren we op de lenzen die ze erbij leveren.

Deze zijn geschikt voor de ervaren fotograaf die graag met de instellingen van de camera speelt. Voeg daarbij de Fujifilm X-T20 aan toe die ook beschikt over uitgebreide instellingen.

Ook aan de beginnende gebruiker is gedacht en vooral Canon speelt daarop in. Met de Canon EOS M3 heb je het goedkoopste en eenvoudigste model uit onze koopgids met beste systeemcamera’s te pakken.

Dit is vooral handig als je nog niet overtuigd bent van je kwaliteit al fotograaf of als je het gewoon voor de hobby doet. Waarom dan een duur model aanschaffen als je er niet uithaalt wat erin zit.

Sony Alpha A6000 is iets veelzijdiger en geschikt voor dagelijks gebruik. En dat is juist prettig voor de wat meer professionelere fotograaf die nog wel wat ervaring moet opdoen.

Behalve de Canon hebben de andere modellen wel een viewfinder wat het bepalen van het beeld makkelijker maakt.

Nu je weet wat er te koop is en waar de verschillende modellen aan voldoen, kun je aan de hand van deze koopgids beter bepalen welke beste systeemcamera jij het best kunt aanschaffen.

Scroll Up