jonge vrouw maakt foto van haarzelf met de beste spiegelreflexcamera van dit moment

Beste spiegelreflexcamera – Koopgids

// Camera

Laatst geüpdatet op:

jonge vrouw maakt foto van haarzelf met de beste spiegelreflexcamera van dit moment

Het kiezen van de beste spiegelreflexcamera van dit moment kan nog een hele opgave zijn. In deze koopgids hebben wij daarom de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet!

close-up van spiegelreflexcamera met op achtergrond een stad in de nachtWil je mooie foto’s maken van diverse locaties, dan heb je meer aan een spiegelreflexcamera als aan een gewone camera.

Spiegelreflexcamera’s zijn digitale camera’s die beschikken over een spiegelssysteem. Via een spiegel kijk je door de lens naar het beeld wat je wilt gaan vastleggen.

Daarbij kun je verschillende soorten lenzen aanschaffen zodat je dingen dichterbij kunt halen of juist een breder beeld kunt creëren.

De beste spiegelreflexcamera is veelzijdig en beschikt over veel verschillende functies waar vooral de professionele fotografen veel profijt van hebben.

Modellen die in de loop der tijd op de markt zijn gebracht verschillen in kwaliteit en instellingsmogelijkheden.

Dat kan wel verwarrend zijn als je als beginner een wilt aanschaffen. Maar ondanks dat zijn er ook genoeg spiegelreflexcamera’s te vinden voor een amateur zodat je altijd mooie foto’s maakt met of zonder kennis van zaken.

Waar let je op bij de aanschaf?

jonge blanke vrouw fotografeert met spiegelreflexcamera met op achtergrond zee en strandAls beginnend fotograaf wil je natuurlijk niet te veel functies op de camera hebben zodat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarom kies je voor een model dat ten eerste niet te duur in aanschaf is en tweede een die niet te veel functies heeft. Want hoe meer functies, hoe duurder de camera.

Fotografeer je graag uit de hand of leg je vaak bewegend beeld vast, dan moet de camera beschikken over een bepaalde snelheid zodat je de bewegingen zuiver kunt vastleggen.

In zo een geval moet het aantal frames per seconde (fps) hoog zijn. De toestellen die je terugvindt in onze koopgids hebben een fps tussen de 3 en 12.

Daarnaast let je op het aantal megapixels. Deze bepalen het formaat van de foto. Hoe meer pixels, hoe groter de resolutie. Dit zie je op het moment als je de foto afdrukt. Hoe meer pixels, hoe groter het formaat van de foto kan worden.

Instellingen die je zelf handmatig kunt wijzigen zijn de ISO, de sluitertijd en het diafragma. Ook wel de belichtingsdriehoek genoemd, een term die de pro’s wel kennen.

close-up lens van spiegelreflexcameraISO heeft te maken met de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. Deze sensor heeft licht nodig om zodoende het beeld te maken waarvan je een foto maakt.

Soms sta je op plekken waar je niet voldoende lichtinval hebt. Zoals gezegd heeft de sensor licht nodig dus met behulp van de ISO kun je zorgen voor meer licht ook al sta je op donkere plekken.

Hoe hoger de ISO, hoe beter de sensor werkt. Heb je genoeg licht, dan verlaag je de ISO natuurlijk weer.

De sluitertijd is van belang bij bewegende beelden. Hoe korter de sluiter openblijft, hoe stiller de onderwerpen op de foto komen. Denk aan het fotograferen van lopende mensen of voorbijrazend verkeer.

Tot slot het diafragma. Hiermee bepaal je of alle beelden, of juist een specifiek gedeelte van de foto scherp gemaakt moet worden.

Een lager diafragma gebruik je voor portretfoto’s zodat alleen de persoon er scherp op komt staan. Voor bijvoorbeeld landschappen heb je een hoger diafragma nodig zodat meerdere dingen scherp worden vastgelegd.

Je hebt nu al aardig wat informatie gekregen om ervoor te zorgen dat je de beste spiegelreflexcamera aanschaft die past bij jouw wensen en behoeften.

Beste Spiegelreflexcamera – Top 4

1. Sony Alpha SLT-A77II

Sony Alpha SLT-A77II

BEKIJK PRIJS

We beginnen deze koopgids met de Sony Alpha SLT-A77II, meteen ook het duurste model.

Sony ken je van de vele elektronica die ze produceren en waaronder ook spiegelreflexcamera’s.

Dit toestel is ideaal voor natuur- en sportfotografen. Dit komt omdat hij een hoge fps van 12 heeft en grote bestanden kan verwerken.

Deze beste spiegelreflexcamera heeft een grote megapixel sensor van 24,3. Het toestel met de meeste pixels uit de lijst, al ontloopt het elkaar niet veel.

Maak je naast goede foto’s ook graag goede filmpjes, dan gaat dat met dit toestel niet alleen in Full HD maar ook met het grote aantal aan scherpstelpunten en de snelle autofocus.

Video’s maken wordt ook makkelijk gemaakt vanwege het LCD-scherm wat erop zit. Deze is kantelbaar en geeft een helder beeld weer. De bediening hiervan is ook eenvoudig.

Gemaakte foto’s deel je uiteraard snel en gemakkelijk via WiFi en NFC zodat je vrienden op de hoogte blijven van je activiteiten.

Je kunt bij elke weersomstandigheid fotograferen aangezien de camera dankzij een magnesium body voorzien is van afdichtingen die stof en spatten water tegen houdt.

Maar natuurlijk wil je in een oogopslag kunnen zien wat zowel de voordelen als nadelen van deze camera zijn.

Voordelen

 • Je kunt bewegende beelden vastleggen dankzij het hoge aantal frames per seconde.
 • Het LCD-scherm kan zowel horizontaal als verticaal gekanteld worden.

Nadelen

 • Er zit geen GPS op waardoor je niet achteraf je locatie kunt zien.
 • De gebruiksduur tijdens het filmen is beperkt.

Eindoordeel:

Ondanks dat de Sony Alpha SLT-A77II een duur toestel is, heb je wel veel mogelijkheden met deze beste spiegelreflexcamera.

Ben je een vlogger die al goed zijn geld weet te verdienen met de filmpjes die je post op social media, dan is deze camera geschikt om aan te schaffen.

Vanwege de goede functies die hij heeft voor het filmen en met het kantelbare LCD-scherm, zijn je filmpjes goud waard. Daar wil je best wat geld voor neerleggen.

Maar het voornaamste is, hij maakt goede foto’s. Dat lukt vanwege de grote zoeker, hij heeft bijna geen vertraging en verteld je of de foto onder- of overbelicht is.

De Sony Alpha SLT-A77II werkt supersnel en is ook eenvoudig te gebruiken. En ondanks zijn ‘simplicity’, zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid.

2. Canon EOS 800D

Canon EOS 800D

BEKIJK PRIJS

Canon is een van de beste producenten op het gebied van fotografie. De camera’s die zij ontwikkelen moeten aan hoge eisen voldoen willen ze de concurrentie voorblijven.

Van de meest simpele compact camera tot een uitgebreide spiegelreflexcamera, Canon weet wat je wilt en dat is goede foto’s maken.

Er zijn al heel wat modellen op de markt gebracht en dat zal zo blijven. Ze verbeteren hun producten constant door nieuwe en verbeterde modellen op de markt te brengen.

Een zo een model is de Canon EOS 800D+EF-S 18-55mm IS STM. Deze spiegelreflexcamera is geschikt voor een beginnende fotograaf omdat er een hulpstand op zit. Zo leer je snel en eenvoudig de instellingen te gebruiken.

Dankzij de 18mm groothoeklens kun je een uitgestrekte omgeving makkelijk binnen je grenzen fotograferen.

Wil je liever portretfoto’s maken, dan is deze spiegelreflexcamera daar ook geschikt voor. Portretten zijn makkelijk te realiseren dankzij de zoom.

Dit toestel heeft net als de Sony een groot megapixel sensor van 24,2. Zo komen je beelden er gedetailleerd uit te zien.

Deze heeft een lagere fps als de eerdergenoemde spiegelreflexcamera van Sony, namelijk 6 frames per seconde. Maar hij legt nog steeds de te fotograferen acties snel vast.

Hij beschikt over beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte verminderd. Zo kun je zelfs uit de losse pols mooie foto’s maken.

De lens heeft een optische zoom van 3x en het ISO-bereik is 100-51200. Van al deze opties mag je ook wel goede kwaliteit verwachten aangezien de prijs daar ook naar is.

Voordelen

 • Deze spiegelreflexcamera is makkelijk te bedienen en dat maakt hem ideaal voor beginners.
 • Hij is licht van gewicht waardoor hij makkelijk in de hand te houden is tijdens het maken van foto’s en andere opnames.

Nadelen

 • De camera is niet stof- en spatwaterdicht.
 • Het zijn geen 4K opnames wat je voor de prijs wel zou mogen verwachten.

Eindoordeel:

Het 3 inch beeldscherm is kantelbaar en dat maakt het maken van video’s ideaal. Deze worden in Full-HD weergegeven.

Dit toestel is geschikt voor de beginnende fotograaf aangezien je via het Lcd-scherm makkelijk instellingen kunt aanpassen. Maar ben je al wat meer ervaren, dan kun je de instellingen ook via fysieke bedieningsknoppen aanpassen.

De snelle en goede autofocus geven scherpe beelden weer, zelfs als de weersomstandigheden even niet meezitten.

Je kunt het toestel verbinden met je smartphone, tablet of laptop via bluetooth, Wi-Fi of NFC. Zo zie je snel resultaat van wat je hebt gefotografeerd.

Ook deze EOS 800D+EF-S 18-55mm IS STM van Canon is een uitstekende camera met zeer veel mogelijkheden waardoor hij met recht thuishoort in deze koopgids.

3. Nikon D5300

Nikon D5300

BEKIJK PRIJS

Nog een expert op het gebied van het ontwikkelen van goede camera’s is Nikon. Dit merk kan natuurlijk niet ontbreken in deze koopgids.

Als beginnende fotograaf vind je het misschien lastig om over te stappen van een compact camera naar een spiegelreflexcamera. Niet alleen vanwege de prijs maar ook vanwege alle functies die erop zitten.

Nikon speelt daarop in door camera’s op de markt te brengen die niet alleen goede foto’s maken maar waarbij ze er ook voor zorgen dat je als beginner weet hoe het werkt.

De Nikon D5300 is dan ook een ideaal model voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf. Dankzij de 16 verschillende ontwerpstanden kan de beginner er makkelijker mee werken.

Vanwege zijn grote zoombereik kun je allerlei soorten foto’s schieten, en dat in combinatie met de bijgeleverde lens van 18-105mm.

Wat uitzonderlijk aan dit toestel is, is dat hij als een van de weinige spiegelreflexcamera’s uitgerust is met GPS. Zo kun je ten alle tijden achterhalen waar je foto’s en video’s gemaakt zijn.

Maar kun je niet wachten om je foto’s meteen te delen nadat je ze gemaakt hebt, dan zit er net als de andere modellen de mogelijkheid op om via Wi-Fi je foto’s te delen of over te zetten op je smartphone of tablet.

Mocht je de geschoten beelden graag op je tv willen weergeven, dan kan dat met behulp van een mini-HDMI-aansluiting die rechtstreeks van de camera naar de tv loopt.

Zelfs voor het maken van video’s is deze camera uiterst geschikt. Hij heeft een kantelbaar scherm waardoor het maken van vlogs en selfies nog nooit zo makkelijk is geweest.

Gedetailleerde foto’s worden tot stand gebracht dankzij de 24,2 aan megapixels. Een hoge resolutie voor het maken van mooie beelden.

Voordelen

 • Met de beeldstabilisatie in de lens voorkom je bewogen foto’s.
 • Hij is geschikt voor allerlei vormen van fotografie dankzij de 18-105mm lens met groot zoombereik.
 • Een van de weinige camera’s met GPS-functie.

Nadelen

 • Het gewicht van de camera is vrij hoog waardoor je niet lang uit de hand kunt fotograferen.
 • Om van een lange batterijduur te genieten zul je zelf een extra batterij moeten aanschaffen.

Eindoordeel:

Dit model van Nikon, de Nikon D5300, is een van de beste spiegelreflexcamera’s waarmee je kunt leren fotograferen.

Door de vele functies die erop zitten is hij ook geschikt voor de professionele fotografen.

Hij bereikt een maximum van 5 fps en heeft een ISO tussen de 100-12800 wat vergeleken met de andere modellen niet zo hoog is.

Mooie en gedetailleerde foto’s worden gemaakt dankzij de scherpe autofocus en dat maakt hem meteen ook geschikt voor het maken van goede video’s.

Tot slot kun je met behulp van de GPS-functie altijd traceren waar je de prachtige foto’s gemaakt hebt.

4. Canon EOS 4000D

Canon EOS 4000D

BEKIJK PRIJS

Aangezien Canon goede camera’s blijft ontwikkelen komen ze nog een keer voor in deze koopgids en wel met de Canon EOS 4000D.

Een ideaal toestel voor de beginnende fotograaf. Niet alleen omdat dit de goedkoopste uit de top 4 is, maar ook omdat Canon deze camera speciaal voor deze groep heeft ontwikkeld.

Dit model heeft namelijk niet de wereld aan functies waarin je jezelf zou kunnen verliezen. De Canon EOS 4000D heeft juist alleen de functies erop zitten die echt nodig zijn om goede foto’s te maken en niet meer dan dat.

Vanwege de reden om het simpel te houden is deze camera uitgerust met 18 megapixels. Dit maakt hem geschikt voor het nemen van portretten en landschappen.

Niet alleen scherpe foto’s worden ermee geschoten maar ook video’s zijn van goede kwaliteit. Deze worden weergegeven in Full-HD 1080p.

Kom je in situaties waarin ruis wordt veroorzaakt door weinig licht, dan wordt deze onderdrukt door de hoge ruisreductie. Het ISO-bereik ligt tussen de 100-12800.

Beelden die je gemaakt hebt kunnen draadloos naar je smartphone of tablet gestuurd worden zodra je beschikt over Wi-Fi.

Voordelen

 • Dit toestel ligt prettig in de hand en is niet zwaar in gewicht.
 • De lage prijs en de simpele functies op het toestel maken hem ideaal voor de beginnende fotograaf.

Nadelen

 • Er wordt geen kabel bij geleverd waardoor je foto’s alleen via Wi-Fi kunt overzetten.
 • Hij beschikt niet over beeldstabilisatie zodat bewegende beelden niet gecorrigeerd worden.

Eindoordeel:

De Canon EOS 4000D is zoals je hebt kunnen lezen een ideaal toestel voor de beginnende fotograaf voordat je overgaat tot het kopen van een duurdere spiegelreflexcamera.

Er zitten niet zoveel functies op zodat je er makkelijk mee overweg leert gaan. Goede foto’s worden er natuurlijk wel mee gemaakt.

Met het 2,7 inch lcd-scherm kun je de beelden goed bekijken. Het scherm is alleen niet kantelbaar waardoor hij niet ideaal is voor de vloggers en voor het maken van selfies.

Wil je de camera van afstand kunnen bedienen, dan is dat mogelijk via de Canon Connect App. Verbindt de camera hiermee en zo maak je makkelijk foto’s zonder camera in de hand.

Een mooi toestel voor de beginner die met recht als een van de beste spiegelreflexcamera’s aangemerkt mag worden.

Conclusie

oude spiegelreflexcamera met lens en leren hoesje op een houten tafelZoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende types spiegelreflexcamera’s op de markt gebracht.

Ze zijn niet alleen verschillend in prijs maar ook qua functies. Goedkoper en minder functies betekent niet automatisch dat het toestel slechter van kwaliteit is.

Dit betekend dat het toestel geschikt is voor de beginnende fotograaf. Waarom zou je veel geld neerleggen voor een camera als je geen idee hebt wat je met al die functies moet.

Hetzelfde geldt voor het tegenovergestelde. Ben je een professionele fotograaf en ben je bekend met alle termen en mogelijkheden, dan kies je voor een toestel waar je veel zelf bij kunt instellen en tegelijkertijd jezelf kunt blijven uitdagen.

De eerste stap is dus bepalen wat voor fotograaf je bent en wat je met de spiegelreflexcamera wilt gaan doen.

Waarom levert het hebben van een goede spiegelreflexcamera betere foto’s op?

close-up van jonge blanke vrouw met spiegelreflexcameraVanwege de verschillende functies die erop zitten die niet op een gewone compact camera zitten, maak je mooiere foto’s.

Door met de vele functies te spelen kun je op verschillende locaties mooie foto’s schieten. Dan maakt het niet uit of het donker of licht is of dat het bewegende beelden zijn of niet.

Unieke foto’s kun je bijvoorbeeld maken door met de instellingen te experimenteren en daarbij verschillende ISO-waarden uit te proberen. Dat is ook iets wat je als beginner kunt doen.

Zowel de optische zoom als de hoeveelheid megapixels zijn van belang bij het maken van de perfecte foto. Zo breng je objecten van ver weg naar je toe en blijven ze zuiver van kwaliteit.

Wil je spectaculaire resultaten voor zowel het maken van foto’s als video’s, dan ga je voor een spiegelreflexcamera.

Wanneer kun je overgaan tot een aankoop?

We hebben verschillende modellen naast elkaar neergelegd zodat je alleen nog maar hoeft te kiezen tussen vier modellen.

Ben je een beginner, dan heb je een aantal opties. De Canon is daarvoor het meest geschikt.

oude spiegelreflexcamera's met lenzen en leren hoesjes op houten tafelMaakt de prijs dan ook nog uit, dan is de Canon EOS 4000D de beste optie voor jou. Deze is ideaal voor beginners en de goedkoopste uit de gids.

Maar als je van uitdagingen houdt en je bent nog niet zo ervaren, dan kan kies je voor het toestel die deze mogelijkheden voor je heeft. Dat is dan de Nikon D5300.

Redelijk in prijs en geschikt voor de beginner en gevorderde. En wat de andere modellen niet hebben, heeft deze wel: een GPS. Zo kun je zien waar je de foto’s gemaakt hebt.

Ook aan de expert hebben we gedacht bij het samenstellen van de top 4 uit deze koopgids.

Heb je een ruim te besteden budget dan ga je voor de Sony Alpha SLT-A77II. Een mooi toestel voor de natuur- en sportfotograaf.

Deze heeft alles wat je nodig hebt voor het maken van de perfecte foto’s en video’s. Als ervaren fotograaf ga je hier veel plezier van hebben en ben je er vanwege de vele mogelijkheden lang niet op uitgekeken.

Er is geen reden meer om te twijfelen aan wat voor jou de beste spiegelreflexcamera moet zijn nu we alle voor- en nadelen voor je op een rij hebben gezet.

Scroll Up