de beste dashcam van dit moment op autoraam met op achtegrond weg en blauwe lucht

Beste dashcam – Koopgids

// Camera

Laatst geüpdatet op:

de beste dashcam van dit moment op autoraam met op achtegrond weg en blauwe lucht

Het kiezen van de beste dashcam van dit moment kan nog een hele opgave zijn. In deze koopgids hebben wij daarom de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet!

close-up blanke man die dashcam installeert in auto met smartphone in handEen kleine compacte videocamera speciaal voor in je auto, dat is wat een dashcam is. Bedoeld om verkeersituaties voor of achter je auto vast te leggen.

Misschien lijkt het voor jou een overbodige luxe om aan te schaffen maar we hebben dit onderwerp daarom in onze koopgids gezet om je te laten zien waarom het een handig apparaat is om te gebruiken.

Waarom biedt het hebben van een dashcam uitkomst?

Er gebeurt veel op de weg en soms kom je ogen te kort. In een aanrijding terechtkomen is iets wat altijd ongelegen komt. En op een welles-nietes spelletje met de verzekeringsmaatschappij zit niemand te wachten.

Met behulp van de opgenomen beelden van de dashcam kun je heel eenvoudig aantonen wat er gebeurd is en laten zien dat het niet jouw schuld was.

Het kan zelfs voorkomen dat je auto geparkeerd staat en er wordt schade aangebracht zonder dat iemand netjes een briefje achterlaat.

Dankzij de parkeermodus die bij sommige modellen op de dashcam zit, kun je zodra je auto geparkeerd staat bewegingen detecteren die rond je auto plaatsvinden. Zelfs in het donker.

Maar het opnemen van beelden heeft ook een leuke kant aangezien je de beelden terug kunt zien van waar je gereden hebt, speciaal als je met de auto op reis gaat en je zo de omgeving in beeld krijgt.

Waar je op moet letten bij de aanschaf?

blanke hand wijst naar dashcam in auto op wegDe dashcam wordt in principe altijd op de voorruit geplaatst. Mocht je ook willen filmen wat er achter je gebeurt, dan zul je of een set moeten aanschaffen of een voor de voor- en achterzijde moeten kopen.

Met behulp van de ingebouwde GPS-sensor die in de meeste beste dashcams zit, kun je je snelheid en locatie registeren.

Maar de GPS-sensor doet meer. Hij kan aangeven of je te hard rijdt of dat er flitspalen in de buurt zijn waardoor je snelheid moet minderen om een bekeuring te voorkomen.

Om beelden over te zetten op je smartphone is het handig om er een aan te schaffen waarmee je kunt verbinden met wifi. Zo kun je eventueel de beelden die je hebt gemaakt meteen terugkijken en is dat je back up.

Vind je het hebben van helder beeld belangrijk, dan heb je een dashcam nodig die een hoge resolutie biedt. De meeste modellen maken beelden in Full HD.

Beeldstabilisatie zit niet op elk model. Met deze functie neem je schokvrije beelden op waardoor het beeld scherper is.

Om te zien wat op dit moment de beste dashcam is, hebben wij 5 verschillende modellen voor je op een rij gezet.

Beste Dashcam – Top 5

1. Nextbase 512G WiFi

Nextbase 512G WiFi

BEKIJK PRIJS

De beelden die de Nextbase 512G WiFi dashcam voor je maakt, worden gefilmd met een beeldhoek van 140 graden.

Zo komt niet alleen jouw rijbaan erop te staan, maar ook de rijbaan naast je. Zo heb je een beter overzicht van wat er op de weg gebeurd.

Deze opnames wil je natuurlijk terug kunnen zien en dat kan via je smartphone en je tablet. Maak verbinding met wifi om op de Nextbase app te komen. Deze app opent in zowel iOS als Android.

Overdag kun je met de weerspiegeling van de zon te maken hebben die in de voorruit valt. Dat kan hinderlijk zijn voor de opnames. Maar daar heeft Nextbase iets op gevonden.

Dankzij de polarisatiefilter in de lens worden schitteringen en weerspiegelingen verminderd.

In het donker heb je weer last van andere problemen. Maar dat wordt verholpen dankzij de Wide Dynamic Range techniek. Filmen in het donker is dus ook geen probleem meer.

Het systeem monteer je heel eenvoudig op de voorruit. De dashcam zelf heeft een handige magnetische Click & Go montage zodat je alleen de dashcam eraf hoeft te halen als je je auto verlaat.

Voordelen

 • Deze dashcam filmt zowel overdag als ’s nachts wat er op jouw rijbaan en de rijbaan naast je gebeurt.
 • Je kunt je ritten met behulp van de Nextbase app heel eenvoudig terugkijken.

Nadelen

 • Windows smartphones worden niet ondersteund door de Nextbase app.
 • De connectie tussen wifi met de smartphone is wat traag.

Eindoordeel:

Beelden worden in Full HD opgenomen maar heeft helaas geen beeldstabilisatie.

Wat wel aanwezig is, is een GPS-sensor zodat je altijd weet waar je gefilmd hebt. Ook omdat de beeldhoek een brede opname maakt, is het eenvoudiger te zien waar je hebt gereden.

Met behulp van het GPS-kliksysteem, de autovoedingskabel en de bijgeleverde USB-kabel kun je snel en eenvoudig van start met het opnemen van je ritten.

De Nextbase 512G valt in de gemiddelde prijscategorie van de beste dashcams genoemd in onze koopgids.

2. Mio MiVue 788 Touch Connect

Mio MiVue 788 Touch Connect

BEKIJK PRIJS

Een van de beste dashcams op het moment is deze Mio MiVue 788 Touch Connect. Hij is redelijk uitgebreid met diverse handige mogelijkheden.

Je kunt hem namelijk niet alleen via wifi verbinden met je smartphone of tablet, maar ook via bluetooth.

Dit is niet alleen een handige manier om je dashcam te synchroniseren maar ook notificaties en oproepen komen hierop binnen wat veiliger is tijdens het rijden. Je telefoon heb je niet nodig.

Ook maakt hij gebruik van GPS wat er niet alleen voor zorgt dat je weet waar je gefilmd hebt, maar worden ook je snelheid en afgelegde route bijgehouden.

De ingebouwde G-sensor maakt tijdens de rit een opname en slaat deze op als er een onverwachte beweging of schok wordt waargenomen. Staat de auto geparkeerd, dan neemt de parkeermodus deze functie over.

Met de beeldhoek van 140 graden kun je ook met deze dashcam jouw rijbaan en de andere rijbaan vastleggen. Dankzij de beeldstabilisatie heb je minder last van bewegende en schokkende beelden.

Voordelen

 • Er zit een uitgebreide GPS-functie op die zowel je snelheid als je route registreert.
 • Via bluetooth of wifi kun je je dashcam synchroniseren met je smartphone.

Nadelen

 • De dashcam heeft geen batterij waardoor hij altijd aan het stroom moet zitten.
 • Voor het gebruiken van de parkeerstand heb je een aparte accu nodig.

Eindoordeel:

Het grootste voordeel waardoor deze Mio MiVue 788 Touch Connect in de koopgids van beste dashcams staat, heeft te maken met de bluetooth ondersteuning.

Daarnaast kan hij voor een aantal uur achtereen filmen zonder dat je deze hoeft over te schrijven op je device.

Door de regelmatige updates van het toestel blijft hij up-to-date en hoef je hem niet snel te vervangen voor een nieuwer model.

De Mio MiVue 788 Touch Connect doet wat hij moet doen en geeft goede kwaliteit beelden weer. Alles wat je nodig hebt voor een redelijke prijs.

3. BlackVue DR750S-2CH Cloud Dashcam

BlackVue DR750S-2CH Cloud Dashcam

BEKIJK PRIJS

Deze BlackVue DR750S-2Ch Cloud mag dan wel de duurste beste dashcam uit onze koopgids zijn maar dat komt omdat hij dubbel werk levert.

Hij is namelijk niet alleen gefocust op wat er voor je op de weg gebeurd, maar doordat de set uit twee dashcams bestaat kun je nu ook wat er achter je gebeurt in de gaten houden.

Alles wordt opgenomen in Full HD in 60 frames per seconde. Snel bewegende beelden komen daardoor toch duidelijk in beeld ondanks dat hij niet beschikt over beeldstabilisatie.

Beide camera’s hebben een groot dynamisch bereik en niet alleen vanwege de beeldhoek van 139 graden.

Er zit namelijk een STARVIS-sensor op die ervoor zorgt dat de beelden heldere kleuren heeft en zo zijn de details in het donker ook zichtbaarder.

Op het moment dat er onverwachte bewegingen gebeuren rond je auto, registreert de camera automatisch de beelden. Doordat de camera meteen begint met filmen heb je altijd bewijs voorhanden mocht er iets gebeuren.

Opnames die gemaakt worden kijk je terug via de BlackVue applicatie. De opnames worden automatisch geüpload naar de BlackVue Cloud. Het hebben van een smartphone is wel een must.

Voordelen

 • Doordat je twee dashcams krijgt, kun je zowel voor als achter opnames maken.
 • Je hebt dag en nacht scherpe beelden dankzij de STARVIS-sensor.

Nadelen

 • Wil je gebruik maken van de parkeerstand, dan zul je een externe voedingskabel daarvoor aan moeten schaffen.
 • De parkeerstand is erg gevoelig en registreert heel veel onnodige bewegingen.

Eindoordeel:

Als een van de duurste en beste dashcams is het logisch te verwachten dat deze BlackVue DR750S-2Ch Cloud over een GPS-functie beschikt.

Ook krijg je er aardig wat accessoires bijgeleverd zoals een voedings- en coaxkabel, een 16GB MicroSD kaart, een USB SD kaartlezer en diverse hulpmiddelen om de kabels netjes weg te werken.

Het opgenomen beeldmateriaal is goed van kwaliteit en wil je daarbij inzoomen om bepaalde details naar voren te halen dan zie je het alsnog duidelijk in beeld.

De mogelijkheid om beelden slow motion op te nemen is ook aanwezig en dit heeft als voordeel dat als je door een auto ingehaald wordt, je de beelden er goed op hebt staan.

Zodra je je auto start wordt het systeem ingeschakeld. Zodra je stopt, schakelt hij automatisch weer uit. Je ziet, ondanks de prijs heb je er echt veel gebruiksgemak van.

4. Mio MiVue C330

Mio MiVue C330

BEKIJK PRIJS

Dit is een goedkopere dashcam van Mio dan de eerste beste dashcam die we besproken hebben van het merk Mio.

Deze Mio MiVue C330 heeft andere functies die jij misschien prettig vindt om te hebben.

De beeldhoek van de dashcam is 130 graden zodat je alleen ziet wat er voor je op de weg gebeurd. Er zit geen beeldstabilisatie op.

Met de ingebouwde GPS kun je onthouden waar je gereden hebt, maar tegelijkertijd kun je ook zien hoe hard je gereden hebt. Dit is voornamelijk erg belangrijk als na een ongeluk de verzekeringsmaatschappij hierom vraagt.

Zelfs voor flitslocaties word je gewaarschuwd zodat je op tijd je snelheid aan kunt passen en zo een bekeuring kunt voorkomen.

Omdat de dashcam over een fotomodus beschikt, heb je de mogelijkheid om de dashcam uit zijn bevestiging te klikken en zo foto’s te maken van de ‘crime scene’.

Voordelen

 • Wil je weten waar geflitst wordt, dan waarschuwt de dashcam je daarvoor.
 • Dankzij de fotomodus kun je heel makkelijk foto’s maken als je bijvoorbeeld schade hebt opgelopen.

Nadelen

 • De mogelijkheid om de dashcam met wifi te verbinden zit er niet op.
 • Het geluid bij bepaalde meldingen staat te zacht.

Eindoordeel:

De Mio MiVue C330 is een compact toestel die je met een zuignap op het voorraam bevestigd. Daardoor is hij niet zo onopvallend maar blijft wel goed op de plek zitten.

De 32GB SD-kaart kan ongeveer 5 uur filmen waarna hij zichzelf overschrijft met nieuwe beelden. Maar de camera behoudt ruimte om onverwachte gebeurtenissen vast te kunnen leggen.

De melding van flitspalen komen goed over en als je zelf wilt aangeven waar nog meer flitspalen zijn dan kan dat via de bijbehorende applicatie.

Er zit geen parkeerstand op waardoor hij geen beelden zal vastleggen zodra je er niet in zit. Maar het missen van deze optie valt in het niet doordat hij makkelijk te bedienen is en scherp beeld geeft.

5. Mio MiVue A30

Mio MiVue A30

BEKIJK PRIJS

Situaties die voorkomen op de weg gebeuren niet altijd voor je maar kunnen ook achter je gebeuren.

Nu kun je natuurlijk voor een duurder model kiezen die beide mogelijkheden biedt, maar is je budget beperkt, dan kies je voor zowel een voor- en achteruitkijkcamera van Mio MiVue.

Ondanks dat je ze beide los moet kopen, ben je goedkoper uit. En omdat ze van hetzelfde merk zijn, wordt zodra je de auto start de achteruitkijkcamera automatisch verbonden met de dashcam die op het vooruit bevestigd zit.

De MioVue A30 Achteruitkijkcamera heeft een beeldhoed van 140 graden zodat ook de rijbaan naast je gefilmd wordt.

Er komt veel licht in de lens omdat de lens een diafragma heeft van f/1.8. Zodra het donker wordt kun je alsnog heldere opnames maken.

Doordat er ook een infraroodfilter op de lens zit, zijn de opnames die je in het donker maakt scherp. Is de belichting toch nog te donker of te licht, dan kun je met de EV-waarde de belichting corrigeren.

Met behulp van de beeldstabilisatie worden de beelden gestabiliseerd wat ten goede komt aan de opgenomen beelden.

Voordelen

 • Zowel achter als voor wordt de verkeerssituatie opgenomen als je zowel de dashcam voor het voor- en achterruit aanschaft.
 • Heldere beelden worden ook in het donker gemaakt met behulp van de lens met een diafragma van f/1.8.

Nadelen

 • De gefilmde objecten lijken verder weg te zijn, maar in realiteit zijn ze dichterbij dan dat er gefilmd is.

Eindoordeel:

Als je deze achteruitkijkcamera in combinatie met een dashcam voor de voorruit aanschaft heb je geen gps-sensor nodig aangezien deze meestal in de dashcam voor de voorruit is geplaatst.

Hij is ook eenvoudig aan het scherm van de dashcam te koppelen en heeft een eenvoudige bediening.

Je hebt ook geen extra voeding nodig, dankzij de meegeleverde Y-kabel sluit je hem aan op de dashcam die op de voorruit bevestigd zit.

Door de MioVue A30 Achteruitkijkcamera aan te schaffen ben je gedekt voor situaties die achter je op de weg gebeuren, zowel op jouw rijbaan als die ernaast.

Het beeld is helder en kun je makkelijk terugkijken waarbij de beelden van voor en achter mooi synchroon afgespeeld worden.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste dashcam van dit moment?

De beste dashcams volgens TheGadgets in willekeurige volgorde zijn:

 1. Nextbase 512G Wifi
 2. Mio MiVue 788 Touch Connect
 3. BlackVue DR750S-2CH
 4. Mio MiVue C330
 5. Mio MiVue A30

Wat is de beste SD kaart voor een dashcam?

Volgens TheGadgets kun je het beste één van onderstaande SD kaarten aanchaffen:

 1. Samsung microSDXC PRO Endurance 128GB 100 MB/s + SD Adapter
 2. SanDisk microSDXC Ultra 256GB 100MB/s CL10 A1 + SD adapter
 3. Samsung microSDHC EVO+ 32 GB 95MB/s CL 10 + SD adapter

Is een dashcam legaal in Nederland?

Een dashcam is in Nederland niet verboden.

Echter moet bij publicatie van de beelden wel rekening worden gehouden met eventuele personen die zichtbaar zijn. Als je ze onherkenbaar maakt voor publicatie is het geen probleem.

Of de dashcambeelden gebruikt kunnen worden als bewijs bij een eventuele (recht)zaak hangt van de rechter af.

Kijk voor alle andere landen in Europa op de website van de ANWB.

Conclusie

close-up van dashcam op autoraam met wazige achtergrondIeder persoon heeft verschillende ideeën en behoeftes bij het aanschaffen van de dashcam. De een gebruikt hem voor het werk, de ander voor privédoeleinden.

In onze koopgids hebben we je verschillende modellen laten zien die ook verschillen in prijs. Een dashcam hoeft namelijk niet duur te zijn zolang hij maar voldoet aan jouw wensen.

De duurte die we hebben laten zien is de BlackVue DR750S-2CH Cloud Dashcam. Deze voldoet aan bijna alle eisen maar is alleen handig om aan te schaffen als je vaak op weg bent.

Het voordeel van deze dashcam is dat hij zowel een camera voor voor en achter heeft. Zo kun je met gemak elke hoek filmen. Want situaties gebeuren niet alleen voor je.

Ben je iemand die niet vaak onderweg is maar het wel handig vindt om een dashcam te hebben, dan zijn er voldoende goedkopere opties in de koopgids te vinden.

De Nextbase 512G is een van de beste dashcams van het moment want het maakt goede opnames dankzij de polarisatiefilter in de lens waardoor schitteringen en weerspiegelingen worden verminderd. Filmen in het donker is ook geen probleem.

dashcam op voorruit van auto rijdend op route 66Mocht je je handen vrij willen hebben tijdens de rit dan is het aanschaffen van de Mio MiVue 788 Touch Connect het overwegen waard.

Deze heeft een bluetooth functie waarop je berichten en telefoontjes kunt ontvangen. En hij beschikt over een parkeerstand waardoor je ook als de auto stil staat alles in de gaten kunt houden.

Als je onderweg bent dan kom je altijd wel flitspalen tegen en die kunnen behoorlijk irritant zijn als je ze pas op het laatste moment ziet.

De Mio MiVue C330 is dan jouw redding aangezien deze meldingen weergeeft van flitspalen zodat je ruim van tevoren daarop kunt inspelen.

Dit is het goedkoopste model uit de lijst en in combinatie met de MioVue A30 Achteruitkijkcamera ben je helemaal gedekt voor een goede prijs.

Het is verstandig om waar je heen gaat de wetgeving per land na te kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je per auto gaat reizen. Niet in alle landen is het legaal om een dashcam te hebben.

Heb je de beste dashcam aangeschaft die aan jouw behoeften voldoet, zorg dan dat je hem niet meer kwijtraakt!

Scroll Up