blanke handen houden compact camera vast met op achtergrond strand en zee

Beste compact camera – Koopgids

// Camera

Laatst geüpdatet op:

blanke handen houden compact camera vast met op achtergrond strand en zee

Het kiezen van de beste compact camera van dit moment kan nog een hele opgave zijn. In deze koopgids hebben wij daarom de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet!

digitale compact camera op een witte achtergrondIedereen wil mooie foto’s maken. Met een smartphone maak je tegenwoordig heel wat mooie foto’s en de camera die erop zit wordt steeds beter.

Maar voor een blijvende herinnering heb je toch wat beters nodig. Ben je alleen nog niet zo ervaren, dan is een spiegelreflexcamera misschien nog even te hoog gegrepen.

De aanschaf van een compact camera lijkt dan de juiste keuze. Maar voor welke kies je dan?

Waarom is een compact camera een goede keuze?

Het woord zegt het al, een compact camera is niet groot in omvang en makkelijk mee te nemen.

Er zitten ook niet zo heel veel functies op wat het gebruik ervan vergemakkelijkt. Dit is ideaal voor een beginnende fotograaf, maar ook een gevorderde kan er veel plezier van hebben.

Je pakt dit toestel er eerder even bij om een mooi moment vast te leggen. Deze camera’s hebben een betere zoom en een hoger aantal megapixels wat de kwaliteit van de foto beter maakt als de smartphone.

digitale compact camera met afbeelding van de lucht op een witte achtergrondDoordat er niet zoveel functies opzitten en veel automatisch gaat, kun je hem meteen gebruiken om foto’s of video’s vast te leggen.

Zo focus je je alleen op het maken van goede foto’s en het toestel doet de rest. Maar wil je zelf wat dingen instellen of wijzigen, dan kan dat handmatig aangepast worden via het menu.

Voor vloggers zijn dit ook handige toestellen aangezien sommige modellen een beweegbaar touchscreen hebben en ze zo beter video’s kunnen maken. Dit is niet de hoofdtaak van de camera maar de video’s worden wel van steeds beter kwaliteit.

Een touchscreen is ideaal aangezien je deze naar een stand kunt bewegen die voor jou ideaal is. Zo wordt het maken van een selfie ook makkelijker.

Waar je hem ook maar voor gebruikt, er zijn wel wat dingen waar je op moet letten.

Waar let je op bij de aanschaf van jouw beste compacte camera?

Ben je niet zo bekend met het fenomeen van de camera’s dan zul je wat termen tegen gaan komen die je niet zoveel zeggen.

De compact camera moet bijvoorbeeld beschikken over een goed aantal megapixels. Deze term bepaalt hoe scherp de foto’s zijn die de camera maakt. Hoe hoger, hoe beter.

Maar het hebben van een goede camera hangt niet alleen daarvan af. Je wilt ook beschikken over de juiste lens die op de camera zit.

jonge lachende Aziatische vrouw met pet en zwarte digitale compact camera op reisDe compact camera heeft maar een lens. Weet je wat je wilt fotograferen, dan kun je aan de hand daarvan bepalen hoe groot die zoomlens moet zijn.

Mocht je alleen dingen van dichtbij willen fotograferen, dan hoeft het zoombereik van de lens niet zo groot te zijn. Maar als je ook objecten van veraf wilt kunnen vastleggen, dan is het zoombereik wel degelijk van belang.

Hoe groter het zoombereik, hoe dikker en zwaarder de camera. Maar ze zijn nog steeds klein van formaat zodat ze makkelijk mee te nemen zijn.

Bij elke camera kun je werken op de automatische instelling. Ben je inmiddels al gevorderd in het gebruik van camera’s, dan heb je op de meeste toestellen de mogelijkheid deze instellingen handmatig te wijzigen.

Het ene toestel heeft een wat uitgebreider menu als de ander, dus als je graag speelt met de instellingen let dan op wat het model je wel of juist niet te bieden heeft tijdens de aanschaf.

Sommige van de beste compact camera’s zijn uitgerust met GPS. Dit verteld je waar de foto gemaakt is. Ook past de GPS automatisch de tijdzone van de klok aan waar je bent.

Alle modellen beschikken tegenwoordig over de functie om met het internet verbonden te worden. Ben je verbonden met Wi-Fi, dan kun je meteen al je foto’s delen op sociale media of met je andere devices of printer.

Bekijk de onderstaande koopgids eens om te zien of er voor jou een geschikt model bij zit die herinneringen vastlegt om nooit te vergeten.

Beste Compact Camera – Top 4

1. Sony Cybershot DSC-WX350

Sony Cybershot DSC-WX350

BEKIJK PRIJS

Ben je een beginnende fotograaf maar wil je wel goede foto’s maken? Misschien dat deze Sony Cybershot DSC-WX350 jou dan wel gaat bevallen.

Deze Sony camera heeft een eenvoudig menu waardoor hij makkelijk te bedienen is.

Je kunt er mooie foto’s van landschappen mee maken met de 18,2 aan megapixel.

Ben je iemand die graag zichzelf portretteert, dan zit er een handige functie op. De camera heeft namelijk een scherm dat je 180 graden kunt kantelen waardoor je jezelf er goed op kunt zetten.

Deze gemaakte selfies en andere foto’s kun je daarna delen met je vrienden door ze te posten op sociale media door de camera te koppelen aan Wi-Fi.

Met de 30x optische zoom maak je foto’s van grote afstand. Handig als je foto’s van een afstand wilt nemen.

Foto’s en video’s worden opgeslagen met behulp van een SD of een Micro SD kaart. Met behulp van de Micro-HDMI sluit je de camera aan op een tv-scherm.

Voordelen

 • Bij het inzoomen van je object behoud je de scherpe beeldkwaliteit.
 • Het beeldscherm kun je kantelen zodat je kunt zien vanuit welke hoek maar ook, wat je fotografeert.

Nadelen

 • Een geheugenkaart wordt er niet bijgeleverd.
 • De flitser moet je zelf uitklappen, werkt niet automatisch.

Eindoordeel:

Dit model van Sony is een handig toestel voor de beginner. Het menu is makkelijk te bedienen.

Het materiaal is van stevige kwaliteit, is compact en ligt lekker in de hand. Makkelijk om mee te nemen.

De zoom werkt goed en hij maakt kwalitatief goede foto’s en video’s. Het draaibare en opklapbare scherm is ook een handige feature die erop zit.

Het beeldmateriaal wat je maakt kun je heel eenvoudig via Wi-Fi delen. Dat is bijvoorbeeld handig voor vloggers. Daar is dit toestel uiterst geschikt voor aangezien de video’s van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Dit toestel is niet de goedkoopste in de lijst van beste compact camera’s maar zeker niet de duurste. Voor een leuke prijs kun je leren goede foto’s te maken en herinneringen vast leggen.

2. Canon Powershot G7 X Mark II

Canon Powershot G7 X Mark II

BEKIJK PRIJS

De Canon PowerShot G7 X Mark II is dan wel de duurste in deze koopgids maar dat heeft ook verschillende redenen.

Dit Canon toestel is niet voor beginners, maar juist voor de gevorderde fotograaf en vlogger.

Voor de vlogger is het een ideaal toestel aangezien het een licht gewicht camera is en het een 180 graden kantelbaar scherm heeft en niet zomaar een scherm!

Het is namelijk een touchscreen. Met dit scherm stel je scherp, maak je de foto, blader je door je bestanden heen en pas je instellingen van de camera aan.

De camera heeft ook een van de hoogste megapixel uit de lijst, namelijk 20,1 megapixel, en maakt Full HD-video’s.

Verbindt ook deze camera met het internet en stuur zo je beelden eenvoudig door naar je smartphone, tablet of printer. Of deel ze meteen via sociale media met je vrienden.

Je fotografeert in het RAW-bestandsformaat wat je vrijheid geeft tijdens de nabewerking van je afbeeldingen.

Foto’s worden met 8 beelden per seconde gefotografeerd met behulp van de 4,2 x optische zoom.

Voordelen

 • Het beeldscherm is kantelbaar en wordt bediend via touchscreen.
 • Afbeeldingen kunnen meteen doorgestuurd worden naar je printer of ander device.

Nadelen

 • Er ontbreekt een microfoonaansluiting.
 • De camera is redelijk aan het gewicht.

Eindoordeel:

Ben je iemand die graag meteen goede foto’s maakt en daar graag wat geld voor over heeft, dan hoef je niet langer te zoeken.

Die heb je namelijk gevonden dankzij deze Canon PowerShot G7 X Mark II. Hij is zeer uitgebreid met diverse handige functies.

Hij maakt foto’s van spiegelreflexcamera kwaliteit mede dankzij de grote lichtgevoeligheid die de camera heeft.

De camera werkt snel, hij start snel op en focust snel. Zelfs het delen van de foto’s met je devices gaat snel.

Hij is dus wat aan de prijzige kant maar dan heb je dan ook wel een goedwerkende camera voor terug waar je lang plezier van kunt hebben.

3. Panasonic Lumix DC-FZ82

Panasonic Lumix DC-FZ82

BEKIJK PRIJS

Met dit toestel van Panasonic, de Lumix DC-FZ82 kun je goede opnames maken van veraf.

Hij beschikt namelijk over een optische zoom van 60x. Zo kunnen objecten die veraf lijken toch makkelijk op de foto gezet worden. Aan de helderheid wordt niet ingeleverd dankzij de hoge zoom.

Door de ruime beeldhoek die de camera rijk is kun je een groot deel van je omgeving op de foto zetten en hoef je geen dingen meer te missen.

Wil je na het fotograferen bepalen op welk punt je moet scherpstellen, dan gaat dat via de functie Post Focus.

Filmen wordt gedaan in 4K met 30 beelden per seconde. Wil je een beeld omzetten als foto, dit gaat heel eenvoudig met de 4K Photo functie. Actiemomenten worden zo vastgelegd en niet gauw meer vergeten.

Als je in een omgeving werkt met weinig licht, kun je alsnog heldere opnames maken dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie en lichtsterke lens.

Voordelen

 • Heldere opnames van veraf worden gemaakt dankzij de 60x optische zoom.
 • Scherpstellen doe je heel eenvoudig met behulp van de Post Focus functie.

Nadelen

 • Het toestel beschikt niet over een kantelbaar scherm.

Eindoordeel:

Dit is een fijne camera om mee te werken. Hij staat dan ook met een reden in deze koopgids.

Voor mooie foto’s en video’s gebruik je de Panasonic Lumix DC-FZ82. Al heeft een vlogger er niet veel plezier van aangezien je het beeldscherm niet kunt kantelen.

Maar vanwege de prijs en de 60x optische zoom kun je er wel hele mooie foto’s mee nemen. Dit heeft ook als voordeel dat je niet meer zoveel lenzen erbij hoeft te hebben vanwege het hoge optische zoombereik.

Om het beste uit de camera te halen kun je je het beste inlezen in de mogelijkheden die het toestel biedt met behulp van de handleiding.

En dan is het gewoon proberen hoe je voor jezelf de mooiste foto’s kunt gaan maken en welke instellingen je moet gebruiken.

4. Canon Powershot SX620 HS

Canon Powershot SX620 HS

BEKIJK PRIJS

Dit is een ideaal toestel om mee te beginnen. En ben je inmiddels gewend aan het gebruik, dan hoef je niet meteen een nieuw model aan te schaffen. Deze Canon Powershot SX620 HS is ook geschikt voor de gevorderde fotograaf.

Hij beschikt over een uitgebreid maar eenvoudig menu met verschillende opties en is licht in gewicht.

Met de optische zoom van 25 x en de 20,1 aan megapixels kun je mooie foto’s maken, zowel dichtbij als veraf. Een statief heb je niet per se nodig.

Filters kunnen toegevoegd worden aan de foto’s zodat ze een professionele look krijgen. Video’s worden gemaakt in Full HD.

Net als de andere camera’s die benoemd zijn in deze koopgids, kun je met deze Canon ook je foto’s meteen delen met anderen. Dit gaat via Wi-Fi en NFC.

Dankzij het 3 inch grote lcd-scherm kun je je gemaakte foto’s en video’s terugzien. Wil je opties handmatig instellen, dan is dat mogelijk. De bijgeleverde handleiding is daarbij een grote hulp.

Voordelen

 • Gemaakte foto’s en video’s stuur je heel eenvoudig door naar je printer of smartphone.
 • Hij heeft een ingebouwde beeldstabilisatie.

Nadelen

 • De camera is niet stof- en spatwaterdicht.
 • Hij beschikt niet over een GPS.

Eindoordeel:

Als je op reis gaat wil je een goed toestel bij je hebben. Hij mag niet al te groot zijn, veel zoom hebben en wat nog belangrijker is: goede foto’s kunnen maken.

Het is een compleet toestel die ook een pop-up flitser heeft. Met de ingebouwde sterke beeldstabilisatie en de 25 x optische zoom heb je zowel als beginner als gevorderde fotograaf veel plezier.

Zo kun je hem makkelijker in de hand houden zonder te veel rekening te hoeven houden met bewegingen.

Het scherpstellen gaat redelijk vlug, de foto’s zijn mooi van kleur en scherp. Bij het filmen kun je zelfs digitaal inzoomen.

Op dit toestel zit geen touchscreen, het menu bekijk je aan de hand van een draaiknop. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het toestel.

Conclusie

close-up van blanke blonde jonge vrouw die een compact camera vasthoudtHet aanschaffen van een compact camera is zeker aan te raden als je graag goede foto’s wilt maken en op die manier ervaring op doen als fotograaf.

De genoemde beste compact camera’s zijn over het algemeen makkelijk in gebruik en hebben een ideaal formaat om mee te nemen.

Twee van de vier genoemde modellen hebben een uitklapbaar touchscreen, behalve de Canon Powershot SX620 HS en de Panasonic Lumix DC-FZ82.

De Sony Cybershot DSC-WX350 heeft het wel en is ook ideaal voor beginners vanwege het eenvoudige gebruik van het toestel.

Als je het belangrijk vindt om een camera te hebben om leuke momenten vast te leggen, zonder dat je na hoeft te denken of de instellingen wel goed staan, dan kies je dus voor een simpel model.

Wil je de camera gebruiken voor het vloggen, dan heb je wel een toestel nodig waarbij je het scherm kunt uitklappen aangezien je jezelf moet kunnen filmen en moet weten wat je filmt.

Ben je van plan om vaak van veraf een foto te maken, dan kies je voor een toestel met een grote optische zoom.

Wanneer kun je overgaan tot de aankoop van jouw beste compact camera?

jonge blanke vrouw met compact camera in een parkWil je je gaan verdiepen in de fotografie maar heb je nog niet zoveel ervaring, dan is het aanschaffen van een compact camera de ultieme manier om die ervaring op te doen.

Je hebt als het goed is je budget samengesteld en weet hoeveel je eraan uit wilt geven. De modellen verschillen in prijs.

Met een klein budget kun je overwegen om de goedkoopste camera te kopen zoals de Canon Powershot SX620 HS of de Sony Cybershot DSC-WX350. Beiden makkelijk in gebruik en geschikt voor de beginner.

Heb je iets meer te besteden dan zou je kunnen kiezen voor de Panasonic Lumix DC-FZ82. Deze beschikt over een optische zoom van 60 x. Hij heeft alleen geen kantelbaar scherm.

Maar als geld niet uitmaakt en je wilt waar voor je geld, dan kies je voor de duurste in de lijst, namelijk de Canon Powershot G7 X Mark II.

Een makkelijk te gebruiken camera met verschillende opties waar je lang plezier van kunt hebben. Als beginner kun je veel doen via de automatische modus.

Ben je al wat meer gevorderd in het maken van goede foto’s, dan kun je ook veel zelf handmatig instellen en zo meer ervaring opdoen voordat je overgaat tot de aanschaf van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera.

De genoemde compact camera’s zijn allemaal goede camera’s die voor een goede prijs doen wat ze moeten doen: goede foto’s maken.

Doordat ze makkelijk te bedienen zijn en veelzijdig in gebruik, zul je er veel plezier van hebben op het moment dat je met de beste compact camera mooie herinneringen wilt vastleggen.

Scroll Up